Suscripción Boletines

Informe sobre el comerç exterior de la Comunitat de gener a agost de 2022 i perspectives 2023

Monday , 24 de October de 2022

El comerç exterior de la Comunitat va registrar xifres rècord en els huit primers mesos de l’any, degut en bona part a l’increment dels preus, tant en exportacions com en importacions, segons l’informe sobre el Comerç exterior de la Comunitat elaborat per Cambra València. No obstant això, bona part d’aquest intens creixement del comerç exterior valencià en 2022 es deu al notable augment dels preus, tant dels productes exportats com importats. “L’escalada dels preus de matèries primeres en els mercats internacionals i dels nolis marítims de transport que ha vingut registrant-se des de finals de 2020 fins als primers mesos de 2022, juntament amb l’intens encariment dels preus energètics a conseqüència del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, s’han traslladat als processos de producció i als preus finals de venda dels béns de consum i industrials. Aquesta escalada es veu reflectida en l’índex de preus d’exportació de productes industrials, que en 18 mesos ha passat de tindre un creixement anual nul a superar el 14% al juny de 2022”, explica l’informe.

Quant als sectors, l’informe destaca la recuperació de les vendes a l’exterior de l’automòbil, així com de la fusta, el calçat, els productes ceràmics i les manufactures de ferro i acer, entre altres.

Respecte al destí de les exportacions, Amèrica del Nord s’ha convertit en un mercat altament dinàmic per a les exportacions valencianes, impulsat per la fortalesa del dòlar i per l’elevat nivell de consum. A més, destaca Turquia, el Marroc o Israel, països del Mediterrani on prima la proximitat geogràfica i el seu creixent paper en les relacions comercials amb Europa. Destaquen també les exportacions a Austràlia, que pràcticament es dupliquen en 2022, sobretot per les exportacions de vehicles automòbils i transformadors elèctrics. Quant a Amèrica Llatina, l’augment del seu pes en l’exportació es deu en la seua major part a l’increment de les exportacions de combustibles i vehicles automòbils. Per contra, Àsia redueix el seu pes en el total d’exportacions fins al 8 per cent i els conflictes geopolítics han contret les vendes a Rússia i Algèria.

En l’àmbit de la UE, el mercat alemany sol creix un 4,8 per cent, a causa de la significativa caiguda de les vendes agroalimentàries (fruites, hortalisses, carns, lactis, etc.) i de locomotores. Els mercats europeus més dinàmics per a les exportacions valencianes són Itàlia, Grècia, Irlanda, Portugal i Benelux. Finalment, l’augment de les vendes al Regne Unit recupera parcialment el perdut després de l’inici del Brexit, impulsades per la recuperació del sector automòbil, la ceràmica i la d’alimentació.

Perspectives per a 2023

L’informe apunta a una desacceleració del creixement de les economies desenvolupades (amb una probable recessió a Alemanya) i de la Xina prevista per a 2023, i un creixement dels preus -tant dels béns com de l’energia- que limitarà tant la demanda de béns de consum, com de béns intermedis per a la indústria. Els països en desenvolupament o emergents podran també veure’s afectats negativament per l’encariment dels productes a nivell mundial, per l’enfortiment del dòlar i el seu sobreendeutament en un període de tipus d’interés a l’alça.

La duració d’aquesta situació de baix creixement econòmic dependrà en bona part de la solució del conflicte armat a Europa i de l’evolució de la inflació.

Aquest panorama afectarà no sols el ritme de dinamisme de les exportacions valencianes sinó també als mercats de destí d’aquestes exportacions. Algunes dades mostren que les exportacions valencianes a mercats no europeus estan ja registrant símptomes de desacceleració:

• Els certificats d’origen emesos per les Cambres de la Comunitat Valenciana (per a l’exportació a tercers països) han retrocedit un 15% entre agost i setembre (sense tindre en compte la quasi nul·la exportació a Algèria).

• El volum de mercaderies carregada per a la seua exportació en els ports de la província de València ha sigut a l’agost un 8% inferior al del mateix mes de 2021.

El mercat europeu continuarà sent el principal destí dels productes valencians, sobretot per a aquells amb majors problemes de subministrament des del continent asiàtic. És a dir, que l’empresa valenciana ha de continuar potenciant el seu posicionament com a proveïdora de productes tant semimanufacturados i com de consum final per a altres economies europees, en oferir bona relació qualitat-preu i, sobretot, major seguretat en el subministrament.

Paral·lelament, l’empresa exportadora regular valenciana intensificarà la diversificació dels mercats d’exportació cap a aquells menys afectats per la inflació i la crisi energètica: Amèrica del Nord, Orient Mitjà, països exportadors de petroli o Turquia.