Suscripción Boletines

José Vicente Morata participa en la reunió de Presidència de Eurochambres

Friday , 12 de January de 2024

José Vicente Morata, vicepresident de Eurochambres, va participar ahir tard en la reunió de presidència de Eurochambres celebrada a Brussel·les i en la qual s’han presentat els resultats d’una nova enquesta de Eurochambres realitzada a més de 1000 empreses de tota la UE. L’estudi ressalta una sèrie de barreres que continuen soscavant la lliure circulació dins del mercat únic. Per això, Vladimír Dlouhý, president de Eurochambres, va instar els responsables polítics a col·laborar amb la comunitat empresarial per a definir i implementar solucions pràctiques a estos obstacles.

Les barreres empresarials identificades en l’enquesta, assenyalen especialment la divergència entre Estats membres en diverses pràctiques contractuals i legals, en les normes de servicis i en les regles que regulen l’accés a la informació relativa a determinats requisits.

Els empresaris van proposar solucions pràctiques com la creació d’un portal en línia multilingüe de la UE amb tots els procediments i formalitats per a operar en un altre país de la UE, la reducció de tràmits innecessaris i una major consideració de l’impacte de noves regulacions en les Pymes.

Vladimír Dlouhý va destacar que malgrat la percepció de “fatiga del mercat únic” entre polítics i autoritats, els empresaris valoren altament el comerç sense friccions a Europa com a camí a la recuperació econòmica i la competitivitat.

Les cambres de comerç i indústria europees consideren que el vertader canvi per al mercat únic no radica a establir més regles, sinó en la correcta aplicació de les existents per a assegurar la igualtat de condicions. Per això assenyalen, que la pròxima Comissió Europea, que es configurarà després de les eleccions europees de juny, haurà de prioritzar la transposició rigorosa de la legislació de la UE per part dels estats membres i la implementació d’una estratègia europea de reducció de la càrrega reguladora.

Així mateix, l’enquesta va revelar que el 73% de les empreses participants en el Parlament Europeu d’Empreses al novembre de 2023, considera que el mercat europeu no està prou integrat i això afecta negativament el seu acompliment comercial. Per això, es planteja que la creació i millora del mercat únic europeu ha de ser un objectiu a curt termini de la UE, amb el potencial d’eliminar barreres tradicionals al comerç i fomentar noves vies comercials sota una menor càrrega administrativa.  Esta iniciativa subratlla la urgent necessitat de col·laboració entre els empresaris i els responsables polítics per a millorar la integració del mercat i potenciar la competitivitat de la Unió Europea. La visió compartida d’un mercat únic més eficient i accessible no sols promet enfortir el teixit empresarial d’Europa, sinó també aplanar el camí cap a una recuperació econòmica més robusta i un futur comercial pròsper.