Suscripción Boletines

La Cámara de España eleva les seues previsions de creixement per a l’economia espanyola en 2024

Tuesday , 12 de March de 2024

  • El PIB avançarà un 2% enguany, quatre dècimes més del calculat al novembre
  • En la seua primera estimació per a 2025, la Cámara de Comercio de España preveu que es mantinga el ritme de creixement en el 1,9%
  • Les projeccions apunten a una reducció de la taxa d’atur fins al 11,3% en 2024 i el 10,9% en 2025, i la creació de 730.000 ocupacions entre els dos exercicis
  • Les exportacions en 2024 s’alentixen, afectades per les incerteses geopolítiques i la recessió a Alemanya, encara que en 2025 recuperaran dinamisme
  • El dèficit públic complirà la senda de rebaixa marcada per la Unió Europea i se situarà en el 3% del PIB en 2025

La Cámara de Comercio de España ha millorat les seues previsions econòmiques per a enguany i preveu que el PIB cresca un 2%, quatre dècimes més de l’estimat el mes de novembre. A més, la Cámara de Comercio de España ha anticipat les primeres previsions per a 2025, quan preveu que l’evolució de l’activitat econòmica es mantinga en nivells similars als d’enguany, amb un avanç del PIB del 1,9%.

Esta millora de les previsions per a 2024 es produïx després que l’economia espanyola es comportara millor de l’esperat en l’últim trimestre de l’any passat, malgrat el complicat context internacional, l’atonia de les principals economies europees, les tensions inflacionistes i la pujada dels tipus d’interés durant l’exercici.

La demanda nacional serà responsable de la pràctica totalitat de l’increment del PIB previst per a enguany, ja que aportarà 1,9 punts percentuals al creixement.

L’escenari d’una inflació controlada a nivell europeu, que possibilite una baixada dels tipus d’interés en la segona part de l’any 2024, estimularà el consum de les llars, que podria créixer enguany un 1,7%. En 2025, es moderaria lleugerament fins al 1,5%.

Eixa possible millora en les condicions de finançament també tindrà un impacte positiu en la inversió empresarial, que s’incrementarà un 2,1%. La Cámara de España ha elevat 5 dècimes les seues previsions de creixement de la inversió en béns d’equip en 2024, fins al 1,8%, mentres que per a 2025 preveu un avanç del 1,9%. La necessitat de reduir costos en un entorn de possible increment en el preu dels subministraments podria exercir d’incentiu a la inversió de les empreses, sobretot, tenint en compte l’ajuda que puguen prestar els fons Next Generation EU en eixe sentit.

Pel que fa a la construcció, l’estimació és que la inversió cresca un 2,4% en 2024 (1 dècima percentual per davall de les anteriors previsions) i un 2,2% en 2025. No obstant això, encara existix molta incertesa quant a l’evolució dels costos dels materials, i sobre la possibilitat que les institucions creditícies relaxen les condicions financeres per a l’accés a crèdits hipotecaris o per a la reforma de l’habitatge.

Quant al consum públic, el manteniment del flux dels fons europeus Next Generation EU i el fet que no serà fins a 2025 quan la UE torne a instaurar el procediment de dèficit excessiu, portarien associats un increment del consum de les AAPP en 2024 fins al 2,5%, sis dècimes per damunt del que es preveu en les anteriors previsions.

Este augment de la despesa pública serà compatible amb la continuïtat de la senda de reducció del dèficit públic, que podria aconseguir en 2025 l’objectiu del 3% del PIB, establit per la Unió Europea, atés que el flux de fons de recuperació europeus, que no computen com a dèficit, i els increments d’ingressos fiscals, esperonats pels impostos estipulats per a 2024, permetran mantindre el nivell de despesa de les AAPP.

No obstant això, el necessari ajust dels comptes públics ha de combinar la via de majors ingressos fiscals amb la reducció de la despesa pública. En este sentit, des de la Cámara de España s’advoca, principalment, per establir una senda de consolidació fiscal basada en la reducció de la despesa pública, sobretot davant un context econòmic caracteritzat per l’increment generalitzat dels costos de producció, evitant incrementar la càrrega impositiva al teixit productiu

L’evolució del sector exterior serà modesta en 2024 per l’impacte en les exportacions de les tensions al Mar Roig, la sequera en el Canal de Panamà o les dificultats d’Alemanya, segon soci comercial d’Espanya i tercer país emissor de turistes. Per això, la previsió és que el creixement de les exportacions en 2024 serà del 1,4%, un punt percentual inferior al de 2023, mentres que les importacions avançaran un 1,2%.

En 2025, no obstant això, s’espera un major dinamisme del sector exterior amb unes exportacions que podrien recuperar una taxa de creixement del 2,5% davant l’esperança que el comerç internacional es reactive si millora la situació geopolítica.

La Cámara manté les seues previsions de gradual reducció de la inflació en 2024, quan l’IPC general creixeria un 2,7% de mitjana anual, mentres que la taxa subjacent se situaria en el 3,3%. Per a 2025 el descens mitjà de l’IPC total seria només d’una dècima (2,6%) i del subjacent de tres (3,0%).

Respecte al mercat laboral, les projeccions s’han revisat a l’alça d’acord amb la millora de les expectatives de creixement del PIB. L’ocupació creixerà un 1,9% enguany, el que suposarà la creació de 380.000 noves ocupacions, i un 1,7% el pròxim, equivalent a 350.000 llocs de treball, amb una lleugera millora de la productivitat en tots dos exercicis. Este bon comportament de l’ocupació permetria reduir la taxa d’atur fins al 11,3% en 2024 i el 10,9% en 2025.

A més, s’ha revisat a l’alça per a 2024 el saldo de la balança de pagaments per compte corrent com a percentatge del PIB nominal. La Cámara preveu que este saldo se situe en el 2,6% del PIB durant este any (0,5% del PIB va ser la previsió al novembre), i que es reduïsca una dècima, fins al 2,5% del PIB en 2025.

Recursos vinculats