Suscripción Boletines

CaixaBank i Cambra València presenten un estudi sobre mercats i productes d’oportunitat per al comerç exterior valencià en 2022

Wednesday , 15 de December de 2021

  • L’informe analitza com afecten els reptes i tensions de l’escenari internacional a les empreses valencianes i les possibilitats d’obertura a nous mercats.
  • El document de treball ha sigut presentat pel director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, *Xicu Costa, i el president de Cambra València, José Vicente Morata.

El director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, i el president de Cambra València, José Vicente Morata, han presentat aquest dimecres l’informe ‘El comerç exterior valencià davant un nou escenari internacional en 2022: Mercats i Productes d’Oportunitat’, un estudi fruit del conveni entre totes dues entitats.

El director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana ha assegurat que “amb aquest treball, Cambra i CaixaBank volem continuar apostant per l’obertura de les nostres empreses a nous mercats, perquè estem convençuts que les empreses que exporten són més competitives i innovadores, inverteixen més en recerca i desenvolupament de producte, en digitalització i en sostenibilitat, valors que les situen com a empreses atractives alhora que incrementen el nivell de desenvolupament de l’economia valenciana”.

“Volem que, cada vegada més, les empreses incorporen el comerç exterior com un dels actius de creixement i l’informe que presentem, el sisé que publiquem sobre mercats exteriors, una mostra de com la col·laboració pot ajudar al teixit empresarial valencià, aportant la informació necessària per a traçar la seua estratègia d’exportació”, ha destacat el president de Cambra València.

L’estudi posa de manifest els reptes i tensions de l’escenari internacional provocats pels desajustaments entre l’oferta i demanda de béns i el trencament de la cadena de subministraments i escassetat de matèries primeres i altres semimanufactures, la qual cosa s’ha traduït en un intens augment dels preus, tant en els nolis marítims amb Àsia, com en l’augment accelerat dels preus energètics, per damunt dels nivells previs a la pandèmia.

Tots aquests canvis estan incidint en les empreses exportadores, no sols valencianes, sinó de la major part dels països i afecten, sobretot, a les cadenes de subministrament, a l’estructura de costos de producció i a les prioritats dels mercats proveïdors i de destí.

Les empreses s’enfronten a un escenari que canvia ràpidament, la qual cosa les obliga a adoptar polítiques flexibles que els permeten adaptar-se als nous condicionants i tendències que marquen els intercanvis comercials internacionals. Però també s’obri davant elles la possibilitat d’aprofitar els nous nínxols de mercat i oportunitats que sorgeixen amb aquests canvis.

Entre les principals conclusions de l’estudi destaquen les següents:

  • Les cadenes de subministrament internacionals i les estructures de costos de les empreses s’estan veient afectades notablement, la qual cosa s’està traduint en una major propensió a l’escurçament de les cadenes de subministrament, desviació de comerç, canvis en les polítiques d’estoc (augmentar els estocs enfront del just in time) i diversificació de proveïdors en mercats més pròxims. Aquesta situació suposa un augment de les oportunitats en el mercat europeu, destacant els que són ja els nostres principals mercats: França, Alemanya, Portugal, Bèlgica i Països Baixos. Destaca també Turquia que s’està posicionant en el comerç internacional com a alternativa als mercats asiàtics.
  • Els canvis en els hàbits de consum – major despesa en hàbitat, l’ús del *ecommerce, la digitalització i major preocupació per la sostenibilitat- ofereixen bones oportunitats en mercats d’alt poder adquisitiu: països del nord d’Europa, els Estats Units, el Canadà i Orient Mitjà.
  • La proximitat dels mercats del nord d’Àfrica (Tunísia, el Marroc o Egipte) i d’Àfrica Occidental suposa un avantatge de costos per a les empreses valencianes, tant com mercats de destí com proveïdors d’inputs.
  • Els elevats costos dels nolis amb Àsia i la incertesa en el subministrament de les comandes (ja siga de compra com de venda) incidiran negativament en els intercanvis comercials als mercats asiàtics. No obstant això, la Xina i l’Índia continuaran sent mercats amb elevat potencial de creixement per a productes de valor afegit mig-alt.

Mercats d’oportunitat per a les empreses valencianes

La ràpida recuperació de la demanda, a partir de la segona meitat de 2020, s’ha traduït en una recuperació de la major part dels productes exportats per les empreses valencianes.

  • Els productes agroalimentaris mantindran la senda ascendent, sobretot en el mercat europeu i nord-americà, en augmentar el seu pes en la cistella de la compra.
  • La pandèmia ha canviat els hàbits de consum als països desenvolupats, la qual cosa implica una major demanda de béns i serveis relacionats amb l’hàbitat, el confort, l’esport i la salut, però també una major demanda de productes electrònics, tant per a l’oci com per al treball.
  • Enfront d’un sector de l’automòbil en reculada temporal (tant per la demanda com per la impossibilitat de produir davant la falta de xips) s’amplia el mercat per a elements de transport elèctrics i una major mobilitat urbana.
  • Cal destacar també l’oportunitat per a les semimanufactures del metall, les destinades al sector de la construcció, del sector químic, com a proveïdors alternatius als procedents dels països asiàtics. La seua creixent competitivitat es basa, no en el preu, sinó, sobretot, en la disponibilitat, proximitat geogràfica i menys incertesa en el subministrament.
  • Finalment, el notable augment dels costos de producció que estan patint les empreses a nivell mundial -per matèries primeres, energia i transport- podrien afectar negativament els plans d’inversió a mitjà termini, i, per tant, a les exportacions de béns d’equip.

Recursos vinculats