Suscripción Boletines

Cesce analitza els principals riscos de l’economia internacional en la Cambra de Comerç de València

Wednesday , 08 de March de 2023

  • Fernando Salazar, president executiu de Cesce, ha explicat als assistents les conseqüències del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i l’actual crisi de preus, entre altres aspectes.
    L’acte es produeix després de la renovació de l’acord que totes dues entitats mantenen per a la prestació de serveis de valor afegit i interés entre les empreses valencianes.
  • Cesce ha sigut present aquest matí en la jornada «Perspectives de Recuperació i Dinamisme 2023» organitzada per la Cambra de Comerç de València. La sessió ha comptat amb Fernando Salazar, president executiu de Cesce, qui ha exposat als empresaris assistents una detallada anàlisi dels riscos que actualment se succeeixen en l’economia internacional.

La cita s’ha celebrat després de la recent renovació de l’acord que totes dues entitats mantenen subscrit per a la prestació de serveis d’interés per a les empreses valencianes en els seus processos d’internacionalització i gestió dels seus crèdits comercials. Gràcies a aquest acord, Cesce i la Cambra de Comerç de València, els qui compten amb una llarga trajectòria de treball conjunt, reforcen el coneixement i la utilització d’eines avançades de prospecció de mercats i prevenció de riscos en escenaris internacionals facilitades per l’empresa asseguradora.

En aquest sentit, Fernando Salazar ha aprofitat la seua intervenció per a agrair a la Cambra de Comerç de València «el continuar formant part d’aquest espai de negoci, el més important i influent de la regió» i va fer focus en com aquest acord permet «sumar sinergies i oportunitats en termes d’internacionalització, innovació digital i networking a benefici del teixit empresarial valencià».

Per part seua, el president de Cambra València ha agraït la participació del president de CESCE. “Estic segur que la seua visió i la seua anàlisi ens donarà les claus que necessitem per a prendre decisions empresarials en un moment en què les empreses ens enfrontem a un escenari d’elevada incertesa, tant per la inflació com per les tensions geopolítiques o la desacceleració del comerç global”. Malgrat aquest entorn, José Vicente Morata ha recordat que el teixit empresarial valencià està demostrant una capacitat de resistència que demostra la seua competitivitat i fortalesa en els mercats exteriors. “Les exportacions valencianes han aconseguit xifres rècord durant 2022, incrementant els seus valors més d’un 25 per cent respecte a l’any anterior amb dades per damunt de la mitjana nacional”, ha afegit.

A continuació, el president executiu de Cesce ha arrancat la seua presentació establint «el punt de partida» en el qual l’economia internacional es troba en aquests moments, amb unes taxes de creixement mundial situades entorn del 2,9% per a aquest 2023, segons l’FMI, una xifra per davall de la mitjana dels últims anys. Addicionalment, tal com ha explicat Salazar, existeixen riscos que encara poden alterar a la baixa les previsions de l’economia global per a enguany, com «la incertesa que envolta al conflicte a Ucraïna, de conseqüències especialment sensibles en la zona euro, una major restricció de la política monetària o el repunt de la inflació», ha detallat.

Sobre aquests últims punts, el president executiu de Cesce ha matisat que en els últims mesos s’ha observat una acusada reculada de la inflació a conseqüència de factors com «el refredament de la demanda, la caiguda dels preus de l’energia i la solució de les distorsions en les cadenes de subministrament globals», entre altres. En aquest sentit, ha assegurat, l’enduriment de la política monetària, amb la pujada de tipus i la reducció d’actius del seu balanç, ha resultat «crucial» per a dur a terme aquesta lluita contra la inflació. Amb tot això, ha afirmat, «es preveu que el nivell general d’inflació siga enguany més baix que l’anterior en el 84% dels països».

Després de la seua radiografia inicial, Salazar s’ha detingut en la reobertura de la Xina a l’economia global després d’abandonar la seua estratègia de ‘Covid 0’ un fet que faria repuntar el PIB del gegant asiàtic fins al 5% en 2023. Les bones previsions de l’economia xinesa han sigut valorades pel FMI com «un dels factors més importants per al creixement mundial d’enguany, contrarestant fins i tot a l’afebliment de les economies desenvolupades», tal com ha recollit el portaveu de Cesce.

El conflicte OTAN-Rússia és un altre tema que transcorre en l’actual tauler geopolític internacional. La guerra a Ucraïna, que compta amb el suport unànime dels líders occidentals, ha fet que l’Organització Transatlàntica travesse un dels seus millors. El portaveu de Cesce ha concretat que, «si bé les sancions a Rússia no estan tenint l’efecte desitjat en la seua economia, s’espera que la perseverança en la imposició de les mateixes puga ser la clau per a frenar aquesta situació».

Salazar ha realitzat una al·lusió als factors estructurals que condicionaran tant l’agenda global com la recuperació econòmica mundial: la reculada de la globalització; la digitalització, la transició cap a la descarbonització de l’economia i la substitució per energies netes; la desigualtat; i els reptes derivats de l’envelliment poblacional. Finalment, el president de l’empresa asseguradora ha conclòs la seua intervenció recordant que «enfront d’un panorama com el descrit hui, la cartera de productes de Cesce es presenta com un suport per a empreses i empresaris. Les pòlisses de la companyia, per compte propi i per compte de l’Estat, estan pensades per a respondre a les necessitats i afrontar els riscos que amenacen a l’economia internacional».