Després de l’anàlisi realitzada, les conclusions que es desprenen són les següent:
- Les empreses són les que van reiniciar la reactivació econòmica. L’esforç realitzat per les empreses per a reprendre l’activitat ha sigut incommensurable. Els treballs de neteja, condicionament i l’inici de la recuperació de l’activitat s’ha iniciat gràcies als desemborsaments que han realitzat les empreses afectades, sense els quals, la recuperació s’haguera produït amb major lentitud. Cal destacar que les quanties econòmiques que les empreses han destinat a estes tasques han tingut una contrapartida destacable com és la disminució de fons destinats a altres partides econòmiques, tant en les grans empreses com en les PIMES. En el cas de les micropimes, amb escàs pulmó financer i per tant més necessitades de les ajudes públiques i dels pagaments del segur, han vist molt més limitat el seu procés de reobertura i recuperació. Al seu torn, cal destacar el compromís de les empreses i autònoms amb el manteniment de l’ocupació i el suport que han donat a les seues plantilles, en la mesura en la qual les han mantingudes al complet, amb la generació de rendes laborals i el sosteniment d’estes economies familiars.
- El Consorci de Compensació d’Assegurances ha de fer front en el menor termini possible a la totalitat de les sol·licituds presentades per les empreses industrials damnificades en este desastre. La injecció de liquiditat al teixit empresarial és fonamental per a augmentar el dinamisme econòmic de les comarques afectades.
- Les xifres dels informes elaborats després del desastre per la Cambra de Comerç de València, així com este mateix informe, reflectixen no sols la magnitud dels danys, sinó també la urgent necessitat d’una millora en la coordinació entre les diferents administracions públiques (Govern central, Generalitat Valenciana, diputacions i ajuntaments) per a agilitzar la recuperació econòmica i garantir la supervivència de les empreses locals.
- Des del punt de vista de la reparació d’infraestructures, així com de la construcció de noves infraestructures amb finalitats preventius, és important que estes puguen tramitar-se pel procediment d’emergència previst en la Llei 9/2017, tal com es va fer amb les mesures urgents adoptades per a afrontar la pandèmia de la COVID-19. En este sentit, és necessari especificar i concretar les partides de gasto que podrien tramitar-se mitjançant este procediment, incloent-hi les millores en les infraestructures danyades. 21 Abril 2025/ Copyright 2025 / Cambra València.
- Respecte al procés de recuperació, sis mesos després del desastre provocat per la Dana del 29 d’octubre en la zona sud de la província de València, les dades econòmiques analitzades posen de manifest l‘asimetria en el procés de recuperació de l’activitat econòmica en la zona zero.